Overslaan en naar de inhoud gaan
Switch Language

Vanaf 1 augustus SERMI-certificaat bij werkzaamheden aan anti-diefstalelementen

Alles over SERMI

Als u of uw monteurs werken aan anti-diefstalelementen van een voertuig, zoals sleutels, contact- of deursloten, dan gaat er op korte termijn veel veranderen in uw manier van werken. Want door nieuwe Europese wetgeving, heeft u vanaf 1 augustus 2023 SERMI-certificaten nodig om te kunnen programmeren aan alle voertuig onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie.

Voor het aanvragen van een certificaat dat toegang geeft tot anti-diefstalelementen in personenwagens, vrachtwagens en aanhangwagens (categorieën M, N, O) kloppen onafhankelijke auto-, en schadeherstelbedrijven nu nog aan bij de constructeur. Dit is vanaf 1 augustus 2023 met de komst van SERMI-certificering niet meer mogelijk. Dan onderzoekt een certificeringsbedrijf of uw papieren als bedrijf in orde zijn.

Wat is SERMI?

SERMI is een certificaat dat onafhankelijke auto- en schadeherstelbedrijven nodig hebben om na 1 augustus 2023 te mogen sleutelen/programmeren aan alle onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Denk aan sleutels, contact- en deursloten, maar ook de ECU. Het SERMI-certificaat bundelt en vervangt alle nu bestaande certificaten per voertuigmerk. Na 1 augustus kunt u dus geen merk specifieke antidiefstalcertificaten aanvragen of verlengen. Zowel u als werkgever als uw medewerkers moeten een SERMI-certificaat hebben.

De looptijd van het certificaat is 5 jaar, dus u hoeft vijf jaar lang geen actie te ondernemen.

Wanneer gaat SERMI in?

Vaststaat dat u en uw medewerkers vanaf 1 augustus 2023 alleen nog aan anti-diefstalonderdelen mogen sleutelen/programmeren als u in het bezit bent van een SERMI-certificaat. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze aan te vragen, omdat nog niet bekend is welke auditeurs SERMI-certificaten gaan aanbieden. 

In België hebben meerdere auditeurs de aanvraag ingediend om dit certificaat te kunnen auditeren (namen volgen na hun goedkeuring). De Belgische accreditatieinstelling (Belac) evalueert dit schema en de aanvragen. 

Enkele auditeurs proberen via buitenlandse accreditatieinstellingen hun aanvraag sneller goedgekeurd te krijgen. Dan zouden zij ook hier kunnen beginnen.

De auditeurs verwachten ten vroegste 1/8/2023 van start te kunnen gaan met auditeren.

Hoe kom ik aan een SERMI-certificaat?

U vraagt uw SERMI-certificaat aan bij een certificeringsinstantie. Op dit moment is nog niet duidelijk welke certificeringsbedrijven SERMI-certificaten gaan uitgeven. U kunt uw aanvraag wel alvast voorbereiden door te zorgen dat u voldoet aan de voorwaarden:

  • U bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen met uw KvK-inschrijving.
  • U heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
  • U heeft getrainde medewerkers in dienst met een erkend diploma of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
  • U maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motor tuning).

Het certificaat is persoonlijk, dus ook elke betrokken medewerker moet op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. Hij/Zij kan ter voorbereiding al een uittreksel van het strafregister aanvragen. De goedkeuring van uw medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van uw bedrijf, dus als u geen SERMI-certificaat heeft, kan uw medewerker deze ook niet aanvragen.

Wat kost een SERMI-certificaat?

Dat is nog niet duidelijk, omdat nog niet bekend is welke certificeringsbedrijven het SERMI-certificaat gaan uitgeven. Zodra dit bekend is, krijgt u deze informatie.

 

U merkt dat één en ander nog niet duidelijk is of nog gefinaliseerd moet worden. We houden u op de hoogte zodra er nieuws is.